Miuccia Prada 2014 yazında ” Cinsiyet için değil, insanlar için düşünüyorum ” demişti . benzer Tasarımcılar uzun süredir haute couture’da bu trendi takip ediyor. Tasarımcı Rad Hourani , 2013 yılında cinsiyet ayrımı gözetmeyen bir haute couture koleksiyonu başlatan ilk kişi oldu .
Ve Andrej Pejic gibi transseksüel modeller o zamandan beri talep görüyor ve rezerve ediliyor. Bu gelişme yavaş yavaş daha geniş bir kitleye ulaşıyor. Moda, sosyal trendler için bir sismograftır ve cinsiyetsiz moda, her yaştan insanın kendi kimliğini her zamankinden daha özgürce inşa edebildiği zamanımıza uygundur: Kimlik artık zorunlu olarak cinsiyet rollerine değil, seçilen yaşam tarzına ve bilinçli benliğe dayalıdır. tanımı giderek daha önemli bir rol oynamaktadır. Üniseks giyim, zamanın ruhunu karşılar ve bireyselliğin ve seçim özgürlüğünün bir ifadesi olarak görülebilir – aynı zamanda ve özellikle herhangi bir cinsiyete ait hissetmeyen insanlar için.
Cinsiyetin Ötesinde
Kadınlar için erkek arkadaş kesimlerinin daha şimdiden başlangıç olduğu izlenimine sahibim. Çünkü onlar da zaten toplumsal cinsiyet sınırlarını değiştiriyorlar. Yukarıda açıklanan gelişmeler artık özellikle Y Kuşağı ve Z Kuşağı arasında belirgindir: Dünyayı yeniden tanımlıyorlar, gelenekleri ve klişeleri inceliyorlar ve moda söz konusu olduğunda normal olarak algılanan birçok şeyi sorguluyorlar.
Erkekler artık sözde geleneksel kadın rollerini ve görevlerini üstlenirken, kadınlar sözde erkeklerin dünyasında daha fazla yer alıyor. Bu aynı zamanda sadece cinsiyet sınırlarını değiştiren değil, aynı zamanda onları giderek daha fazla çözen modaya da yansıdı. Konseptler daha esnek hale geliyor, pek çok tasarımcının bir kadın ya da erkek için yaratılmış olması fark etmiyor: Gucci için Alessandro Michele , Louis Vuitton için Nicolas Ghesquière ve Vivienne Westwood çoktan üniseks koleksiyonlar getirdi. Zara, H&M ve Asos da çoğunluğa katıldı.
Mart 2019’dan itibaren , Güzel Sanatlar Müzesi’ndeki bir sergi şu konuya ayrılacak: Boston’daki serginin adıyla Gender Bending Fashion , cinsiyet sınırlarının ortadan kaldırılmasını konu alıyor. Ayrıca Kanadalı tasarımcı Rad Hourani’nin 2013 unisex couture serisi de sergileniyor.
Cinsiyet Çeşitliliği Şu Anlama Gelir: Herkes İçin Her Şey.
Erkek kıyafetleri giyen kadınlar yeni bir şey değil. En iyi örnek pantolonlar ama bu ceketler ve blazerler için de geçerli. Yakınsama, özellikle erkekler ve kadınlar için neredeyse hiç farklılık göstermeyen spor veya outdoor ceketlerde belirgindir. İlginç olan, iş erkek kıyafetleri giymeye geldiğinde kadınların çok daha açık fikirli olmaları.
Şu anda, kadınlar hala erkek modasına diğer yollardan daha fazla yatırım yapıyor. Ve şimdi değişen de tam olarak bu. Erkeklerin değişen rol anlayışıyla birlikte başka kıyafet kodları da devreye giriyor. Uzun pilili etekler veya etekli pantolonlar giyen moda bilincine sahip birkaç erkeği artık sadece şehirlerde görebilirsiniz. Erkekler için dar kot pantolonlar, hipster sahnesinde uzun zamandır yerleşmiş durumda. Bazen erkek botları da hafif bir topuk alır.
Giderek daha fazla şirket bu trendleri takip ediyor. Örneğin Japon moda zinciri UNIQLO, I am other unisex koleksiyonunu ABD’li şarkıcı Pharrell Williams’a yaptırdı . COS veya Gap, hem erkeklere hem de kadınlara uyan gömlekler, sweatshirtler, ceketler ve kot pantolonlar üretir. Acne Studios, 100’den fazla farklı unisex kot pantolon çeşidi üretmektedir. Ve bu sadece başlangıç.
Neyse ki, toplumsal cinsiyet çeşitliliğine ilişkin farkındalık, yani geniş bir toplumsal cinsiyet kimlikleri yelpazesinin onaylanması ana akıma ulaştı. Bu çeşitlilik, kimlik ve kendini ifade etme olanaklarını ve dolayısıyla moda olanaklarını zenginleştirir ve tamamlar.